Ogledi podjetij v San Franciscu, 2. del

Ogledi podjetij v San Franciscu, 2. del

Na zemljišču univerze Stanford smo si ogledali SLAC National Accelerator Laboratory, ki ga sestavlja več pospeševalnikov delcev. Kompleks je bil zgrajen leta 1966 in je prvotno vseboval 3,2 kilometre dolg linearni pospeševalnik delcev. Le-ta je bil do leta 2017 tudi najdaljši pospeševalnik na svetu, trenutno pa se lahko SLAC pohvali tudi z najmočnejšim virom rentgenskih žarkov.
V okviru našega ogleda sta nam Jure in Robert iz ameriške podružnice slovenskega podjetja Cosylab pokazala eksperimentalni del pospeševalnika, sobe, kjer se nadzorujejo in beležijo posamezni eksperimenti, glavno krmilno sobo, ter delavnico, kjer sestavljajo magnete, ki krmilijo potek eksperimentov. Seznanili smo se s samim kompleksom SLAC, z zgodovino njihovih eksperimentov in dosedanjimi odkritji, ter z ozadjem delovanja samih pospeševalnikov. Na koncu smo se sprehodili še skozi pisarne podjetja Cosylab, kjer smo se spoznali z njihovimi zaposlenimi v ameriški podružnici.

Vsem zaposlenim v podjetju Cosylab USA se zahvaljujemo za vso pomoč pri izvedbi ogleda kompleksa SLAC.

Obiskali smo tudi podjetje Foxit, ki se ukvarja z razvojem programske opreme za delo s PDF dokumenti. Njihov produkt obsega tri glavna področja: aplikacije za upravljanje z dokumenti, SDK za uporabo v različnih programskih jezikih, neodvisno od platforme, ter ConnectedPDF – platformo za varno, prilagodljivo ter pregledno shranjevanje dokumentov. Njihov SDK je uporabljen za prikazovanje PDF dokumentov v brskalniku Google Chrome, njihove aplikacije pa so prednameščene na računalnikih številnih znanih proizvajalcev PCjev. Podjetje trenutno zaposluje približno 400 ljudi po vsem svetu, večinoma na Kitajskem in v Združenih državah Amerike. Zahvaljujemo se Ericu Bryantu in zaposlenim v podjetju Foxit za predstavitev svojega dela.

Obiskali smo Mission Bio, kjer se ukvarjajo s sekvenciranjem genskega zapisa posameznih celic. Z osredotočanjem na točno določeno celico namesto na zmes celic pridobijo bolj bogat pogled na bolezen. Za vsako bolezen se osredotočijo na posamezno regijo genskega zapisa, kar jim omogoča bolj natančno zaznavanje mutacij. Njihovo platformo Tapestri uporabljajo ameriške bolnišnice in univerze, ki vsak dan generirajo ogromne količine podatkov. Platforma omogoča vizualizacijo mutacij, prisotnih v rakavi celici, na podlagi teh informacij pa se lahko zdravnik odloči za ustrezno terapijo. V podjetju verjamejo, da so podatki surovina prihodnosti. Njihovo delo pelje k tako imenovanemu personaliziranemu zdravstvu, kjer so zdravila in terapevtski postopki prilagojeni individualnemu bolniku. Na koncu nas je eden od ustanoviteljev popeljal tudi skozi njihov laboratorij, kjer nam je razkazal delovne postaje za sekvenciranje človeškega genoma.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja