Pot čez narodne parke

Pot čez narodne parke

Poleg ogromnih mest in naprednih ameriških podjetij smo si v preteklih tednih ogledali tudi naravno lepoto Amerike. Naše popotovanje po narodnih parkih smo pričeli v Yosemite Valley. Dolina, ki so jo izdolbli ledeniki, je dom številnih slapov in veličastnih granitnih velikanov, kot sta El Capitan in Half Dome. Tu je Alex Honnold pred nekaj leti preplezal El Capitan v prostem slogu in s tem postavil nov mejnik v plezanju na velikih stenah.

Pogled na El Capitan

Sledil je obisk Sequoia narodnega parka, kjer se nahajajo orjaške sekvoje. Med njimi je tudi General Sherman, največje še živeče drevo na svetu, ki v višino sega kar 83.8m. Hojo med drevesi nam je popestrila tudi velika količina snega saj smo se lahko med potjo tudi drsali, večinoma nenamerno.

 

Popotovanje smo nadaljevali čez Joshua Tree narodni park. Območje, veliko 3,199.6 kvadratnih kilometrov, ima na leto samo 130 mm padavin in v njem uspevajo le redke rastline prilagojene na malo padavin in visoke temperature. Ena izmed njih je Joshua Tree. Drevo življenja, kot ga imenujejo domačini, omogoča preostalim prebivalcem pokrajine, da uspevajo v teh ostrih pogoji. Narodni park prepletajo dolge ravne ceste katerim se zdi, da ni meja, saj konec ceste pogosto zaide za obzorje. Po urah vožnje se ravna peščena polja počasi prevesijo v gozdnate planote katere preseka Grand Canyon.

Na levi Joshua Tree z razgledom na okoliško pokrajino

Ta s svojo veličino daje občutek majhnosti vsakemu obiskovalcu. Sprehodili smo se ob robu in se kasneje tudi spustili v sam kanjon, kjer smo bili presenečeni, da navkljub skalnati pokrajini tam živi ogromno veveric, ki se ne bojijo niti iskanja hrane v nahrbtnikih turistov.

Pogled na Grand Canyon

Obisk narodni parkov smo zaključili z obiskom Ziona, kjer smo se povzpeli na Angels Landing. Nanj vodi skalnata pot obdana s pečinami, ki ponuja le malo oprimkov. Sam vrh pa razkrije prečudovit razgled nad celotno dolino.

Pogled na Zion
Angels Landing

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja