Florida

Florida

Iz Las Vegasa smo odleteli v sončni in soparni Miami. Ogledali smo si tamkajšnje prelepe plaže. Že na dan leta smo se ustavili in posončili na Miami Beach-u, nato pa se naslednji dan odpeljali na Key West, najjužnejšo točko kontinentalnih ZDA.

Ogledali smo si tudi Everglades, pokrajino s številnimi mokrišči na Floridi, ki je naravni habitat številnim redkim naravnim vrstam, med njimi tudi aligatorjem. Nekaj smo jih imeli možnost videti tudi v živo med sprehodom po parku. Prvovrstno izkušnjo parka smo doživeli tudi z vožnjo z zračnim čolnom (angl. airboat) po zahodnem delu parka.

Utrinek z vožnje z “airboat-om”
Aligator v svojem naravnem habitatu

Na poti proti Orlandu smo se ustavili v mestu Delray, ki se nahaja 1 uro vožnje severno od Miamija. V lokalnem centru za zdravljenje nas je sprejel Gregor iz podjetja Cosylab, ki v radiološkem oddelku bolnišnice sodeluje pri postavitvi naprave za protonsko terapijo.

Protonska terapija rakavih obolenj se vedno bolj uveljavlja kot manj škodljiva alternativa obstoječi fotonski terapiji, saj pri obsevanju poškoduje bistveno manj okoliškega, zdravega tkiva. Kot že pove ime, protonska terapija za obsevanje uporablja pozitivno nabite delce jedra – protone.

Gregor nam je predstavil proces zdravljenja s protonsko terapijo in delovanje naprave, ki se pri tem uporablja. Obiskali smo kontrolno sobo, sobo za obsevanje in prostor kjer se nahajajo ciklotron in preostala oprema, ki omogoča obsevanje.

Ciklotron je pospeševalnik delcev v obliki krožnice, ki le-te pospeši do ⅔ svetlobne hitrosti, s čimer pridobijo dovolj energije za vstop v telo. Delce (protone) naprava pridobi z razbitjem atomov vodika. Pri razbitju prihaja do radioaktivnega sevanje, ki ga močno zaščitene stene pospeševalnika izolirajo od pacienta, osebja in okolice.

Celoten sistem za obsevanje v Delray centru za zdravljenje je kljub statusu majhne naprave po velikosti primerljiv s srednje veliko stanovanjsko hišo. Najbolj znan (in največji) primer ciklotrona se nahaja Evropskem centru za jedrske raziskave v Ženevi (CERN).

Gregorju se zahvaljujemo za zelo zanimivo predstavitev in ogled kompleksa za protonsko terapijo, ki vsebuje trenutno najnovejšo tehnologijo zdravljenja rakavih obolenj.

Slika izpred bolnišnice v Delray-ju

V Orlandu smo obiskali tudi Kennedyjev vesoljski center (ang. John F. Kennedy Space Center – KSC). Skozi številne 3D video predstavitve smo se spoznali s tem, kako poteka življenje astronavtov, kako izgledajo priprave na odprave ter kakšno je življenje v vesolju. Ogledali smo si številne zgodovinsko pomembne rakete oz. njihove replike. Preizkusili smo tudi simulator poleta z Space Shuttle-om, kjer smo na lastni koži občutili občutke astronavtov ob vzletu.

Na dan našega ogleda naj bi bila izvedena tudi izstrelitev komunikacijskega satelita Arabsat 6A s pomočjo rakete SpaceX Falcon Heavy, a je bila ta žal zaradi nestabilnih vremenskih razmer prestavljena na naslednji dan, tako da smo jo imeli možnost spremljati le po prenosu v živo iz naše naslednje destinacije, Washingtona.

Skupinska slika pred simbolom organizacije NASA
Slika prototipa vesoljskega plovila Atlantis Space Shuttle

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja