Washington

Washington

Obiskali smo tudi Washington, glavno mesto ZDA in center državne politike. Pristali smo na mednarodnem letališču Dulles in si v neposredni bližini ogledali Smithsonian National Air and Space Museum. Osrčje muzeja je ogromen hangar v katerem se nahaja kar 176 raznovrstnih zračnih plovil, vključno s prvim vojaškim letalom, ki sta ga izdelala brata Wright, nadzvočnim potniškim letalom Concorde in bombnikom Enola Gay, ki je odvrgel atomsko bombo na Hirošimo.

Potniško letalo Concorde

Do sedaj smo si na našem potovanju ogledali že dve plovili Space Shuttle – Endeavour in Atlantis. Kot del zbirke muzeja Smithsonian pa smo sedaj imeli priložnost videti še tretji Space Shuttle – Discovery. S tem smo v okviru eksurzije obiskali vse tri obstoječe Space Shuttle, ki so kadarkoli poleteli v vesolje.

Space Shuttle Discovery

Naslednji dan smo obiskali slovensko veleposlaništvo, kjer sta nas sprejela veleposlanik Stanislav Vidovič in prvi svetovalec Borut Žunič. Predstavila sta nam delo veleposlaništva in vlogo predstavnikov Slovenije v ZDA. Pogovor je nanesel tudi na uspešnost Slovencev in njihovih potomcev v ZDA ter vpliv njihovega dela. Med osebami s slovenskimi koreninami lahko izpostavimo Sunito Williams (astronavtka), Randija Bresnika (astronavt) in Franceta Rodeta (izumitelj). Na srečanjih, ki jih med drugimi prireja tudi slovensko veleposlaništvo, se tako srečuje od nekaj sto pa do tisoč Američanov s slovenskimi predniki. Tudi sami smo nekaj dni kasneje na podzemni železnici spoznali domačina, čigar oče je slovenskega porekla.

Slika izpred slovenske ambasade v Washingtonu

Sledil je obisk univerze George Mason, kjer smo se sestali z profesorjem Jean-Pierrom Auffretom. Izvedeli smo, da je univerza aktivna na številnih raziskovalnih področjih, med katerimi so tudi radijske in radarske tehnologije. Ogledali smo si laboratorij RARE (Laboratory of Radio and RADAR Engineering), kjer nam je profesor Duminda Wijesekera opisal projekte s katerimi se trenutno aktivno ukvarjajo. Med njimi so analiza varnosti različnih radijskih protokolov, uporaba radijskih signalov za merjenje zasedenosti parkirnih hiš in avtomatizacija signalizacije v železniškem prometu.

Pogovor z Jeffery McKinley-jem v sklopu obiska Univerze George Mason

Podjetje Starship je območje univerze opremilo z mobilnimi roboti za dostavo hrane in pijače iz restavracij in lokalov na kampusu. Vodja projekta na univerzi, Jeffery McKinley, nam je predstavil delovanje robotov in demonstriral njihovo uporabo. Roboti se avtonomno premikajo po kampusu in so sposobni prevažati hrano od ponudnika do naročnika.

Robot dostavljalec “v akciji”

Osem specializiranih kamer robotom omogoča natančno zaznavanje okolice ter varno in učinkovito dostavo. Med drugim se znajo odzivati na geste prometnih policistov, počakati na prehodu za pešce ter prilagoditi hitrost glede na gibanje okrog sebe. Zbrane informacije si roboti v realnem času delijo med sabo, zato se lahko vedno uspešno prilagajajo na spremembe na svoji poti. Roboti so na kampusu aktivni že nekaj mesecev in so bili odlično sprejeti s strani študentov. Tudi mi smo imeli priložnost naročiti skodelico kave in paket krofov.

Zadnji dan v mestu smo izkoristili za ogled glavnih turističnih znamenitosti ameriške prestolnice. Ogledali smo si park National Mall in bližnje spominske parke v centru mesta. Videli smo zastraženo Belo hišo, rezidenco ameriškega predsednika, spominska templja v čast dvema predsednikoma – Abrahamu Lincolnu ter Thomasu Jeffersonu, obelisk Washington Monument ter sedež ameriškega kongresa, U.S. Capitol.

Pogled na National Mall
United States Capitol

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja