New York

New York

Prvi dan v New Yorku smo začeli s sprehodom čez skoraj pol kilometra dolg most Brooklyn Bridge, po katerem smo se iz Brooklyna sprehodili na Manhattan. Prvič po štirih tednih lepega vremena nas je presenetil dež. Pot smo nadaljevali skozi finančni okraj na Manhattnu, kjer smo si ogledali spomenik žrtvam terorističnega napada 11. septembra, 9/11 Memorial, in se sprehodili po znameniti ulici Wall Street. Na njej smo si ogledali borzo New York Stock Exchange in našli tudi znana kipa deklice in bika, ki simbolizirata moč žensk na vodilnih položajih in agresiven poslovni optimizem. Kipa sta si nekoč stala nasproti, a so deklico novembra lani premaknili nasproti borze.

Utrinek s sprehoda čez Brooklyn Bridge

Naslednji dan je sledil izlet na otok Liberty Island, kjer smo si ogledali Kip svobode, ki prenaša svoje sporočilo na več načinov. Zlomljeni okovi pri nogah predstavljajo pobeg iz tiranije. Kip v levi roki drži ploščo z vtisnjenim datumom Ameriške deklaracije o neodvisnosti – 4. julij 1776. Sedem žarkov na kroni predstavlja širjenje razsvetljenosti, bakla pa predstavlja resnico in pravičnost, ki svetita svetu.

Pogled na Kip svobode

Popoldne smo se sprehodili po skrbno urejeni pešpoti High Line, ki sledi dvignjenim tirom nekdanje železniške proge New York Central Railroad in je danes obdana z zelenjem ter umetniškimi instalacijami.

Tretji dan smo se s podzemno železnico odpeljali v Central Park, najbolj obiskani urbani park v Združenih državah Amerike. Nato smo se sprehodili do trga Times Square, obdanega z bleščečimi zasloni in oglasi, zvečer pa smo se povzpeli še na Empire State Building, ki je trenutno četrta najvišja stavba v New Yorku. Iz 86. nadstropja smo lahko opazovali stavbe, ki se dvigajo v nebo, in Central park, ki s svojim nizkih reliefom izstopa med vsemi nebotičniki na Manhattnu.

Slika jezera v centralnem parku New Yorka
Pogled iz 86. nadstropja Empire State Building-a podnevi
Nočni pogled na New York

 

Četrti dan smo obiskali sedež podjetja Bloomberg, kjer že skoraj 40 let razvijajo programsko opremo za analizo podatkov ter poslovanje s finančnimi instrumenti. Poleg tega podjetje upravlja tudi lastno medijsko hišo s televizijskimi kanali, radijskim programom in tiskovno agencijo.

V 29. nadstropju enega od treh Bloombergovih nebotičnikov v New Yorku smo se pogovorili z Luko, slovenskim članom njihove ekipe za strojno učenje. Izvedeli smo, da njihov oddelek s približno 50 zaposlenimi skrbi za razvoj in integracijo različnih metod analize podatkov, ki bodo omogočile uporabnikom boljši pregled nad dogajanjem v svetu in hitrejše odločanje pri finančnem trgovanju. Zaradi tesne povezanosti s finančnimi trgi in vladnimi organi je podjetje izpostavljeno potencialnim terorističnim napadom, zato ima Bloomberg najeto tudi lastno protiteroristično enoto newyorške policije, poleg tega pa za svoje zaposlene poleg izobraževanj o požarni varnosti redno prirejajo seminarje o ravnanju v primeru oboroženih napadalcev.

Po končanem obisku smo se sprehodili skozi železniško postajališče Grand Central Terminal, ki je bilo prvič odprto za javnost leta 1913 in še danes služi svojemu namenu, obenem pa ima v svoji notranjosti polno trgovin in restavracij. Zgradba je leta 1976 postala uradno priznana znamenitost, s strani vlade Združenih držav Amerike zaradi svoje zgodovinske pomembnosti.

Popoldne smo izkoristili za ogled Flatiron Building, ki ni bila nikoli najvišja stavba v New Yorku, ampak je zaradi svoje trikotne oblike postala ena najbolj znanih stolpnic.

Umetniška slika iz Coney Island-a, ki opozarja na prekomerno onesnaženost oceana

Kljub slabšemu vremenu smo se zadnji dan v New Yorku podali v sosesko Coney Island, kjer smo si ogledali zabaviščni park in se sprehodili ob plaži. Privoščili smo si tudi obrok v lokalu, ki poleti gosti tekmovanje Nathan’s Hot Dog Eating Contest, kjer tekmovalci v desetih minutah poskušajo pojesti čim večje število hotdogov!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja